I Made Your Wallet - Vaatevallankumous

I Made Your Wallet - Vaatevallankumous

Menneellä viikolla on vietetty Vaatevallankumous-kampanjaa (eng. Fashion Revolution). Kampanja on saanut alkunsa vuonna 2013 Bangladeshissa Rana Plaza -rakennuksen romahdettua ja 1138 ompelutehtaan työntekijän saatua surmansa onnettomuudessa. Kampanjan tarkoituksena  on edistää vaateteollisuuden vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä maailmanlaajuisesti. 


Rehellisesti sanoen: Ihmiset ostavat valtavia määriä luvattoman heikkolaatuisia, järkyttävissä olosuhteissa tuotettuja vaatteita sekä muita tuotteita. Miksikö? Koska haluamme yhä enemmän, yhä nopeammin vaihtuvien trendien mukaisia vaatteita ja asusteita mahdollisimman halvalla. Kysyntään yritykset vastaavat tarjoamalla sitä, mitä ihmiset haluavat. Tämä tehdään heikoimpien kustannuksella. Niiden, jotka menettivät henkensä Bangladeshissa 2013.  

Tällainen vaahtoaminen kuulostaa ehkä tekopyhältä, kun se kerrotaan nahkatuotteita  valmistavan yrityksen suulla. Tekopyhäksi se myös jää, elleivät myös asiakkaamme allekirjoita kestävämmän kuluttamisen ajatusta. Luotamme kuitenkin asiakkaisiimme.

Nahkatuotteen ostaminen ei ole ekoteko. Nahkaan liittyy materiaalina samat ekologiset ongelmat, kuin lihansyöntiin. Lisäksi nahan jalostaminen raakamateriaalista tuotteisiin kelpaavaksi parkkinahaksi vaatii prosesseja, jotka eivät ole millään muotoa ympäristöystävällisiä (riippumatta parkitsemismenetelmästä). On kuitenkin muistettava, että niin kauan, kuin syömme eläinten lihaa, on myös järkevää hyödyntää niiden nahka. Lisäksi käytämme Føg-tuotteissa kasvisparkattuja nahkoja, jotka ovat ekologisin saatavilla oleva vaihtoehto. Tilaamme tuotteisiin käyttämämme nahat aina pohjoismaisilta parkitsemoilta, jolloin voimme olettaa eläinten kohtelun sekä ympäristövaikutusten huomioimisen olevan vähintään kohtalaisella tasolla. Tällä hetkellä nahantoimittajamme ovat Pelo-Leather (Kokkolasta) ja Ahlskog-Tannery (Kruunupyystä).

Miksi sitten teemme tuotteita nahasta? Koska toista vastaavaa materiaalia ei ole. Nahka on erittäin kestävä materiaali, jossa on sen patinoitumis-ominaisuuksien vuoksi luonnetta, jota muut materiaalit eivät pysty tarjomaan. Nahkatuote elää ja patinoituu käyttäjänsä mukana. Parhaimmillaan hyvä nahkatuote kestää ja siirtyy sukupolvelta toiselle. Oma nahkatyö-harrastukseni sai alkunsa nimenomaan rakkaudesta materiaaliin, joka näytti, tuoksui ja tuntui aivan erilaiselta kuin mikään muu materiaali aikaisemmin. Siinä piilee nahan houkuttelevuus.

Voiko nahkatuotetta ylipäätään ostaa? Voi, jos hankintasi on harkittu ja tiedät käyttäväsi tuotetta pitkään. Jos olet epävarma tai jos tiedät, että seuraavan trendin saapuessa haluat heti uuden tuotteen, älä osta tuotettamme. Kuulit oikein. Toivomme, että asiakkaamme ostavat tuotteitamme harkiten, ei hetken mielijohteesta tai ”koska kaverillakin on”. Tästä johtuen vältämme agressiivista mainontaa, emmekä juuri harrasta alennusmyyntejä. 

Nahkatuotetta ostaessa on erityisen tärkeää ottaa selvää, missä tuotteesi on valmistettu, kuka sen on valmistanut ja minkälaisen polun se on kulkenut kaupan hyllylle. Ostaessasi Føg-tuotteen voit olla varma, että se on valmistettu Suomessa, mahdollisimman vastuullisesti tuotetuista materiaaleista. Voit myös ostaa sen hyvällä omallatunnolla, jos tuote ”kolahtaa” ja tunnet mielihyvää ajatellessasi tuotteen kulkevan mukanasi seuraavien vuosien ajan.

Tämän tekstin tarkoituksena ei ole pelästyttää asiakkaita, eikä kieltää ihmisiä ostamasta kauniita ja merkityksellisiä tuotteita tai vaatteita, päinvastoin. Haluamme vain muistuttaa, että valinnoilla on väliä. Kun seuraavan kerran olet ostoksilla, muista kysyä #whomademyclothes ?Artturi

@foghandmade

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.